Aktuálně lze objednat pouze zboží skladem.

Jak vybrat rukavice na box

Pokud stojíš před otázkou "jaké vybrat boxerské rukavice", v tomto článku se dozvíš základní informace, které Ti pomohou v zorientování se v problematice boxerských rukavic a také s výběrem vhodných rukavic pro box.

Typy rukavic

  • Klasické rukavice pro box (popř. i kickbox, thajský box, muay thai). Celý tento článek bude věnován jim. Jsou velké, mají oválný tvar a pouze palec je zvlášť, často však spojený se zbytkem rukavice.
  • Pytlovky. Speciální rukavice určené pro práci na pytlích. Jsou méně vycpané a mají plošší tvar. To přináší výhodu ve větším citu při práci na pytli a také se to odráží v menší ceně rukavic. Nedá se paušálně říci, že by pytlovky byly automaticky odolnější než běžné rukavice, ale přeci jen když "odejdou", nebude to tak finančně bolet :-) Pytlovky důrazně nedoporučujeme na sparing, lehce bys mohl parťáka zranit. Pokud už potřebuješ jedny rukavice na oboje (tedy sparing i práci na boxovacím pytli), pořiď si klasické rukavice, ale s vědomím, že se ti rychleji opotřebí a s tím, že u většiny běžných "nepytlovek" je použití na pytlích zakázáno výrobcem.
  • MMA rukavice. Už nespadají do klasického boxu, ale uvádíme je zde pro úplnost. Tyto rukavice mají volné prsty pro možnost uchopit soupeře a mají různou velikost podle velikosti tlapky (např. M, L, atd.)
  • MMA sparingové rukavice. Využívají se při tréninku MMA, popř. při no-gi combat závodech, apod. Jsou podobné klasickým MMA rukavicím, rovněž je zde možnost úchopu soupeře volnými prsty, jen mají mnohem větší polstrování kloubů. Označují se jako "sparring" nebo "training".

 

Velikosti boxerských rukavic

Nejčastěji používané rukavice na box mají univerzální velikost. Takže obecně se boxerské rukavice liší pouze tvrdostí, respektive vytlumením neboli vycpáním rukavice. (Samozřejmě rukavice jednotlivých hmotností se od sebe liší velikostí, nejtěžší jsou největší, protože pěst 100 kg boxera bude jiné velikosti než 70 kg boxera) I přes jednu velikost pro všechny, je důležité, aby rukavice netlačily a zároveň nebyly moc volné, měly by prostě sedět tak akorát. Částečně lze velikost uzpůsobit bandážemi (o nich více níže).

Hmotnost rukavic

box_rukavice_venumJak bylo uvedeno, velikost boxerských rukavic nehraje při výběru v podstatě žádnou roli, protože většina rukavic na box nemá více než jednu velikost. O to důležitější je vybrat správnou hmotnost rukavic na box. Ta se udává v jednotkách OZ (unce) a rozhoduje o určení rukavic, často s přihlédnutím k hmotnosti boxera (či boxerky), jeho výkonnosti, zkušenostem a ambicím.

Mimochodem 1oz je 28,3495 gramů a běžně se hmotnosti pohybují od 8 do 16 oz při odstupňování po dvou OZ, tedy 8, 10, 12, 14, 16 oz.

Pro závody jsou nejčastěji předepsané boxerské rukavice o hmotnosti 10oz, pro trénink se však používají, možná překvapivě, těžší rukavice. Hlavním důvodem je ochrana sparing partnera. Těžší rukavice jsou těžší proto, protože jsou více vycpané a úder tedy není tak zničující :-) Z větší hmotnosti rukavic těží při tréninku i jejich majitel, protože jak se říká - "těžko na cvičišti, lehko na bojišti". Těžšími rukavicemi si tak jejich uživatel posiluje vlastní ruce. Pokud se to však přežene, může to mít vliv na techniku, takže s rozumem. Když si nejsi jistý, zeptej se svého trenéra, ale je možné se odpíchnout od následující tabulky: 

Hmotnost rukavic Použití Určeno pro
8 oz trénink děti 6-12 let
10oz trénink + zápasy cca 48-60kg junioři, ženy;
profi zápasy dospělých
12oz trénink cca 60-67kg
14oz trénink cca 67-79kg
16oz trénink 79kg a více

 

Provedení rukavic - materiály

Profesionální boxerské rukavice jsou nejčastěji vyrobeny z hovězí kůže, pro běžnější použití (začátečníci, rekreační box) se používá umělá kůže (PU), které sice vydrží méně, ale rukavice z ní vyrobené jsou mnohem levnější a tedy dostupnější. Mezikrok jsou rukavice, které oba tyto materiály kombinují, více namáhané části jsou z pravé kůže a zbytek z umělé. Pokud kupuješ své první boxerské rukavice, určitě se nebudeš koukat po drahých rukavicích pro profesionály, proto se rozhodně umělé kůže neboj.

ZAPÍNÁNÍ RUKAVIC

Existují dva typy zapínání rukavic, na suchý zip a šněrování (jako např. u bot). Rozšířenější je rozhodně zapínání na suchý zip, protože je mnohem jednodušší a rychlejší. Z hlediska toho "jak drží rukavice na ruce", jsou obě metody rovnocenné.

ÚDRŽBA boxerských rukavic

Aby rukavice co nejdéle vydržely, je o ně nutné dobře pečovat. Po tréninku nechat vyschnout, ovšem ne na přímých zdrojích tepla (takže radiátory ne). Vnější část rukavic můžeš lehce omýt vlhkým hadříkem, nikdy rukavice neper a nedrhni kartáčem! Kožené rukavice je možné a vhodné ošetřovat k tomu určenými prostředky.
Rukavice je vhodné uchovávat v suchu a chladu. Nevystavovat přílišnému teplu, světelnému záření a vlhkosti.

Doplňky aneb na co nezapomenout, pokud se chceš stát boxerem

  • clanek_box_rukaviceBandáže neboli omotávky. Zpevňují ruku a zápěstí, chrání klouby před poraněními a otlačeninami, vyplňují volný prostor v rukavicích. Rovněž prodlužují živostnost rukavic, protože absorbují pot z rukou. Běžné délky jsou 2,5, 3,5m, 4,5m. Pokud nevíš, kterou délku, poraď se s trenérem nebo kup zlatou střední variantu, tedy 3,5 metrové.
  • Chránič hlavy neboli helmy/přilby. Ty se využívají nejen při tréninku, ale také zápasů nižší třídy. Měly by chránit bradu, tváře, čelo a uši. Asi nemusíme dodávat, jak je ochrana hlavy důležitá a proč ;-)
  • Chránič zubů. Zuby jsou drahá záležitost a pokud to ještě nevíš, tak buď rád. A přitom zubní chrániče stojí jen pár stovek a jsou v boxu nutností. Chránič zubů je tak nutnost. Prodávají se chrániče pro děti (juniory) a chrániče pro dospělé. Méně často jsou skusky, které chrání obě řady zubů, častější jsou jednodušší chrániče, které se nasazují na horní řadu zubů. Žádnou větší vědu v tom nehledej. Chránič zubů se před prvním použitím natvaruje na čelist uživatele, jen tak bude jeho nošení plnit svou funkci a bude rovněž příjemnější na nošení. Jsou "zubáky" bez příchutě, jsou s příchutěmi, jsou s otvory pro lepší dýchání i s dalšími vychytávkami. 
    Běžné chrániče zubů nejsou použitelné, pokud nosíš rovnátka, to si pak musíš koupit chránič zubů speciální na rovnátka.
  • Obuv na box - Pohyb v ringu je jedním z nejdůležitějších aspektů každého boxera a boty pro boxery jsou tak jedna z nejlepších investic boxera.
  • Boxerské šortky - Přizpůsobené materiály a střih pro maximální komfort a efektivitu výkonu.

 

Veškeré popisované vybavení pro box nakoupíš i u nás na fitexpert.cz v sekci bojové sporty!