Aktuálně lze objednat pouze zboží skladem.

Kloubní výživa - prevence a úleva od bolesti kloubů

V těle máme hodně přes sto kloubů. Měli bychom se je snažit udržet ve skvělé formě, protože jinak může být kvalita našeho života už napořád poznamenána. Často však péči o ně přehlížíme - do doby, než začnou obtíže a bolesti. Důležitá je však hlavně prevence. Chytrý člověk se snaží předcházet opotřebení svých kloubů a šlach. Možná jste tento článek otevřeli, protože už vás klouby bolí, možná vás zajímá právě ta prevence. Pokud jste nezaspali příliš, jste tu správně. Jinak vám pomůže už jen doktor, nebo vůbec nic.

Co dělat pro své klouby?

Pokud chcete dělat dobře svým kloubům, stačí dodržovat jednoduché pravidla:

  • nepřejídat se, tzn. nemít nadváhu
  • mít dostatek zdravého pohybu (přiměřený cyklický pohyb - tedy určitě ne např. maratónské běhy či posilování s extrémní zátěží v posilovně)
  • jíst vyváženou stravu
  • zařadit vhodné kloubní doplňky

flexible_jointsPokud chcete pro své klouby udělat maximum, používejte přípravky na klouby. Ty se používají k ochraně a regeneraci chrupavek kloubů a také ostatních tkání kloubního systému, tedy preventivně. Ale také, když už se objeví první problémy a artróza (čili osteoartróza - citlivost na počasí či nízké teploty, ztuhlostí kloubů při začátku pohybu, únavovou bolestí po větším zatížení, bolestí při pohybu, noční bolestí v klidu, atp).

Dle Wikipedie trpí tímto onemocněním kloubů 12 % populace. U populace nad 65 let má tento problém dokonce polovina lidí! Pokud zatím nepatříte mezi ty, kteří mají zmíněné potíže, ale máte náročné tréninky či zaměstnání, nebo jste už starší kousek, je využívání kloubní výživy více než doporučeníhodné. Preventivně fungují kloubní výživy nejlépe. Pokud necháte své klouby zchátrat příliš, nemusí být cesty zpět...

Kloubní výživu koupíte bez předpisu a seženete je běžně v lékárnách nebo v e-shopech, protože nejsou zařazeny mezi léky, ale jedná se o doplňky stravy. Nezkoumá se tedy, zda skutečně pomáhají a to může být pro spotřebitele problém. Dobré přípravky fungují, to ví z praxe milióny lidí po celém světě - zpomalují degeneraci kloubů opotřebením, artrózou, ulevují od potíží. Často jsou však tyto fungující přípravky předražené vzhledem ke složení. Tudy můžete vyhodit peníze oknem. Je tedy nutné najít kvalitní preparát a nejlépe kvalitní nepředražený. Při výběru kloubní výživy doporučuji nedat na reklamu typu "ten a ten doktor doporučuje", ale spíše po fórech pohledat reálné zkušenosti opravdových uživatelů. Nebo se prostě zamyslet. A k tomu vám pomůžeme. Je to jednoduché, nemusíte kvůli tomu studovat vysokou :-)

Kloubům a chrupavkám pomáhají účinné látky kolagen, chondroitin, glukosamin a MSM. Stačí tedy vycházet z doporučené denní dávky těchto látek a pak se podívat na přípravky na klouby a porovnat jejich udávané složení. Na kolik vás vyjde účinná látka u výrobku A a na kolik u výrobku B? Rozdíly v ceně mohou být po přepočtu na denní dávku astronomické. Rozdíl v ceně mnohdy souvisí pouze s tím, jak moc se výrobek objevuje v rklouby-300x200eklamách, jak často se u něj výrobce ohání doporučením od doktorů, apod. Reklamu musí z něčeho zaplatit a kdo jiný ji zaplatí, než zákazník v ceně výrobku? Rovněž je většinou vhodné se vyhnout luxusním či dárkovým sadám, protože ty bývají dražší než obyčejné balení. Prostě připlácíte za obal - ten vám ale s klouby nepomůže, že?

Jaké účinné látky pomáhají na klouby

  • Kolagen (hydrolyzát kolagenu) - Základní stavební hmota pojivových tkání. Tvoří 25–30 % proteinů v našem těle. Vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy) a v kostech. Samotný kolagen hraje důležitou roli i při stárnutí organismu. Existuje mnoho typů kolagenu, ale z 90 % se jedná o typ I, přítomný ve šlachách, pokožce, kostech a zubech. Mezi podstatné patří typ II obsažený v chrupavkách a typ V, který tvoří stěny krevních cév. (Někdy nesprávně uváděn jako želatina).
  • Glukosamin sulfát - Spojuje kolagenová vlákna, stimuluje buňky k tvorbě nové tkáně a má příznivé účinky proti bolesti a zánětu při artróze kloubů. Tedy regeneruje chrupavky a maziva.
  • Chondroitin sulfát - Zabraňuje rozpadu kolagenu a podporuje tvorbu stavebních látek.
  • MSM (dimethylsulfon, častěji, byť nesprávně nazývaný methylsulfonylmethan) - Jde o organickou sloučeninu síry. Bezpečná, netoxická látka bez nežádoucích účinků. Působí protizánětlivě, zvyšuje imunitu a průtok vlásečnicemi, tedy zlepšuje přívod živin. Často je MSM zahrnován mezi SYSADOA (symptomaticky pomalu působící léky při osteoartróze). Nevhodné kombinovat s alkoholem kvůli možnému zvýšení tlaku. U starších osob naopak funguje jako prevence infarktu či prochladnutí.

Kolik potřebuji kloubní výživy?

Už jsme vysvětlili, jaké látky pomáhají při prevenci či řešení potíží s klouby. Kolik jich denně potřebujeme?

  • Kolagen - 10g denně. Vazivová tkáň kloubů a šlach je vyživována pouze prolínáním z okolní tkáně, proto je vhodné živiny dávkovat častěji. Nejlépe každé tři hodiny. Pokud tedy chcete udělat maximum, rozmíchejte si denní dávku a průběžně ji přijímejte v průběhu dne.
  • Glukosamin - 1,5 g denně
  • Chondroitin - 0,8-1,2 g denně

Jak brát výživu na klouby?

Doporučené denní dávky jsme již probrali výše. Jak dlouho brát kloubní výživu? Tak předně každý den a co nejdéle, ne-li pořád. Některé zdroje uvádějí možnost po 2-3 měsících užívání kloubní výživy přerušit a po měsíci pauzy začít nanovo, ale pokud jen nechcete ulevit od bolesti, ale v maximální míře regenerovat, nedělejte to. Nepřetržité užívání bude mít nejlepší efekt.
Všechny uvedené produkty je vhodné brát po jídle. Předávkování účinnými látkami nehrozí, protože jsou to látky tělu vlastní a pokud tedy přijmete menší množství navíc, tělo látky vyloučí. Dokonce se na začátku doporučuje brát větší dávky, aby se proces zlepšení rychleji nastartoval. To ale není návod k tomu, abyste nerespektovali dávkování uvedené na výrobku!

Kdy pocítím zlepšení problémů s klouby?

Nástup většiny účinných látek je pomalý, ke zlepšení dochází běžně až po několika týdnech příjmu. Uvádí se, že až po 4-6 týdnech se účinek projeví. U námi prodávaných přípravků (např. Barny's TRIPLE blend) zákazníci udávají zlepšení již za dva týdny. To je však pouze pocitové, úleva od bolesti. Rozhodně doporučujeme brát přípravky pro regeneraci pravidelně a dlouhodobě.

Jakou kloubní výživu vybrat?

To už jsme nakousli výše. Předpokládáme, že budete chtít přípravek levný a přitom maximálně účinný.

Můžeme doporučit hlavně produkty kanadské firmy Barny´s. Tyto produkty pronikly na trh pod původní značkou Alavis Triple Blend jako kloubní výživa pro koně. Nemusíte být odborníkem na koně, aby vám došlo, že koně jsou drahá zvířata, natož ti dostihoví. Tzn. že koňům by se nepodávalo něco závadného či nefungujícího. Tak užívání těchto preparátů přešlo přes žokeje (no sypali to prý všichni) až k běžné populaci :-) Ale teď vážně. Tyto přípravky se staly oblíbenými kvůli skvělému poměru cena/výkon. Někteří užívající sice popisovali po několika týdnech příznaky jako časté ržaní, nenadálé nutkání do cvalu a bylo popisováno také zvětšení bobků a chuť na trávu. To jsou ale jen pomluvy :-) Dobře, psal jsem teď už vážně, tak vážně vážně. Že je to produkt skutečně fungující a výhodný, dokazují recenze:

recenze_heureka_alavis_tb

Nakonec vznikla i "lidská" obdoba a tak nemusíte kupovat pikslu s etiketou, na které je kůň a dávkování uvedeno pro koně. V podstatě je to to samé, jen v jiném balení. Takže skvělá funkčnost zůstala samozřejmě zachována. Pro lidské klouby se Alavis prodává pod značkou Barny's. Samozřejmě platí, že jde o kanadskou výrobu nejvyšší kvality:

barnys_triple_blend-220x300

  • Triple blend pro lidské klouby - poctivá dávka přírodní kloubní výživy bez přidaných látek. Nemusí vonět a nemusí chutnat, ale opravdu funguje. Pro podávání radíme - přimíchat např. do džusu či vody se sirupem a rychle vypít, popř. smíchat se sladkým čajem, apod. Tato "základní verze" se již nevyrábí.
  • Triple blend extra silný - to samé co výše uvedené, navíc obsahuje kolegen typu I z ryb a kolagen typu II. z rejnoků. Pokud chcete pro své klouby udělat maximum, nemáte lepší volby. Paradoxně Alavis Triple blend extra silný, vznikl až později - opět ale jde o to samé, jen s jinou etiketou.
  • Mezi zákazníky oblíbený a oceňovaný patří také německý Gelenk.

Přejeme vám, aby vaše klouby nevrzaly, "nezadřely se" a nebolely. Pokud do nich budete investovat, jistě o nich, jak se říká, neuslyšíte.

Tip na kloubní výživu jsme vám již dali. Nestačí však jen "sypat" a nic nedělat. Nezakrňte. Choďte na procházky, jezděte na kole, choďte plavat, ... Pokud se chcete rozvoji pohyblivosti (mobility) věnovat cíleně, podívejte se, jestli v okolí nemáte kurzy na to zaměřené. 

Článek má pouze informativní charakter. Individuální využití stejně jako dávkování některých výrobků je nutno konzultovat s odborníkem, např. lékařem.