Aktuálně lze objednat pouze zboží skladem.

Rozhovor – Michal Šopor trénuje BJJ ve škole Krona Gracie, spáruje s Natem Diazem

Michal Šopor je karvinský rodák, který již několik let žije v Los Angeles v USA. Jeho vášní je pohyb (movement), balancování na rukou (handbalancing), posilování (weightlifting) a relativně nově i BJJ (brazilské jiu-jitsu). Vzhledem ke svému působišti si už v mladém věku může odškrtnout hned několik snů BJJ magora :-)

Myslím, že Michal je zajímavý člověk. Pokud jste o něm ještě neslyšeli, vaše chyba :-) Jsem rád, že mi (nám) věnoval svůj čas a odpověděl na mé dotazy související právě s brazilským jiu-jitsu. Rozhovor s ním vás může zajímat, pokud BJJ trénujete v ČR a zajímají vás "poměry" jinde, ale také pokud třeba vůbec netušíte, co to BJJ je. Nikdo to nevěděl od narození a rozhodně je škoda o BJJ nevědět a neudělat si o něm vlastní názor.

Jak dlouho trénuješ BJJ a jak jsi k němu vůbec přišel? Vím, že jsi s BJJ začal až v USA, jak to tedy bylo?

K BJJ jsem se dostal přes známé, kteří trénují BJJ v Brně - na začátku roku 2016 jsem procházel tréninkovou stagnací a přemýšlel jsem co nového bych se měl naučit, a jednoho dne mi od kámoše do Facebook chatu přišla adresa od Kron Grácie Jiu Jitsu – vůbec jsem nevěděl, kdo je Kron a co je BJJ. Ale neváhal jsem, hodil jsem adresu do mobilu a jel na první lekci.

Pamatuješ si na svou první hodinu brazilského jiu-jitsu a pocity? Řekl sis v průběhu nebo po první lekci "jo to je ono, to chci dělat" nebo ses musel ze začátku přemáhat do dalších tréninků?

První lekce byla opravdu sranda, protože jsem vůbec nevěděl o čem to bude. Nevěděl jsem jak zavázat pás, nevěděl jsem nic. Nicméně již od první chvíle jsem věděl, že to je něco co chci dělat, minimálně už kvůli tomu, že mám možnost trénovat se světovou špičkou – byl bych hlupák kdybych se na to kvůli něčemu vykašlal.

Nadšení Tě koukám ještě neopustilo. Jaké máš s BJJ plány a cíle?

Jelikož BJJ není jediná věc kterou dělám, vím, že pokud chci být dobrý musím trénovat. Neřekl bych že je to nadšení, prostě mě to baví. Díky BJJ jsem našel spoustu kamarádů a tím, že hodiny probíhají pouze v angličtině naučil jsem se spoustu nových slov, které běžní lidé snad ani neznají. Co se týče plánů a cílů tak to nechávám úplně otevřené, nemám ambice být nejlepší nebo trénovat dvacet let, získat černý pás a otevřít školu, prostě to dělám protože mě to baví a nevím co budoucnost přinese. Už nějaký čas v životě nic neplánuji.

Umíš si představit, že BJJ v Tvém životě nebude? Že toho jednou necháš?

Neodkážu si představit že bych to sám vzdal. Ušel jsem už tak dalekou cestu překonal těch prvních kritických měsíců takže přestat teď by byla škoda. Určitě pokud dosáhnu nějaké slušné úrovně tak nebudu trénovat téměř každý den, jako to dělám teď. Ale to neznamená že bych přestal úplně.

Co Ti BJJ dalo, dává? Popř. vzalo? :-)

Dalo mi spoustu kamarádů, spoustu technik sebeobrany, dodalo sebevědomí a pocit odpovědnosti a taky spoustu modřín, které se v pravidelných dodávkách objevují každý týden. A nevzalo mi vůbec nic.

Chtěl si s tím někdy seknout? Přeci jen tréninky mohou být dost náročné a také je někdy z pohledu trénujícího těžko poznat, jestli se vůbec někam posunul. Vždy existuje někdo, kdo si tě povodí jak panenku :-)

Situace kdy dostávám a nemám žádnou šanci naprosto miluji, protože vím, že nejhorší co se může stát je že to vzdám. Na tréninku nejde o život, proto když něco nejde, můžu to vzdát a potom přemýšlet co dělám špatně. Pokud bych se nad tím zamyslel z fyzické stránky tak nikdy mi hlavou nepřeskočila myšlenka, že jsem unavený a chci to vzdát. Já totiž své tělo trénuju každý den, pocity únavy miluji a vyhledávám je. Ani po třech hodinách nemám dost, cítím se unavený to ano, ale ani na okamžik mi hlavou nepřeskočí že bych příště nepřišel.

Máš z trénování BJJ nějaké zranění? Pokud ne, myslíš že je to přístupem k tréninku nebo Tvou fyzickou odolností, vytrénovaností těla?

Určité toho již byla spousta, ale vždy to byla má chyba. Věci jako narážené koleno, zvrtnuty kotník naraženy palec se velmi často předejít nedají. Ale další věci jsou spíše záležitostí ega, nechceš to vzdát a když už prostě musíš tak je pozdě. Natáhnutý loket, křupnuté rameno tohle jsou věci, které všichni určitě znají. Ale jsem rád, že stačilo pár dní pauzy a všechno je opět v pořádku. 

Co bys ostatním doporučil, aby se vyhnuli zranění a mohli tak trénovat BJJ co nejvíce?

Uvědomit si že o nic nejde, že zápasíš proti kamarádům, ale když už se dostaneš do beznadějné pozice, tak to prostě vzdát, o nic nejde. Prostě nech ego doma. 

michal_sopor_plaz

Můžeš nám prozradit v jakém gymu trénuješ a kdo je hlavní trenér?

Kron Gracie Jiu Jitsu, hlavní trenér je Kron Gracie syn Ricksona Gracie.

(Pozn. Nejmladší syn Ricksona (28 let), vnuk Helia Gracie, zakladatele brazilského jiu-jitsu. Zároveň jde aktuálně o neporaženého MMA zápasníka v organizaci Rizin (4-0).)

Kolik stojí trenál respektive permice?

Existuje více možností, které bohužel neznám, protože sám mám měsíční permanentku na celý rok za 197$/ měsíc.

To je v přepočtu na české poměry hodně, ale chápu, proč to tak je. Je to znát na skladbě lidí, co u Krona trénují? Jsou to zbohatlíci nebo si to umí dovolit i "obyčejní" lidé?

Pokud se zamyslíme nad tou cenou, tak se to nesmí přepočítávat na české koruny. Je to Amerika a k tomu ještě LA - jedno z nejdražších míst v USA. Nebál bych se říct, že za tu kvalitu co tam člověk dostane, to je ještě málo. Vetšinou si to mohou dovolit všichni ti, kteří opravdu chtějí. Mám spoustu kamarádů, kteří nevlastní ani auto a na lekci přijedou X kilometrů na kole ale mají peníze na to aby si koupili gi a ocenili učitele. Já myslím, že pokud někdo chce, způsob si najde. Dokonce i jeden kámoš, který reálně nemá skoro žádné peníze mění hodiny za to, že povytíra mat a uklidí celý gym. Vždy se dá najít způsob. Ta skladba lidí je dost zajímavá. Od lidí, kteří dělají ochranku celebritám až po obyčejné servírky nebo barmany. Je to opravdu skvělý kolektiv, nic se nezamyká a to ani v šatně. Člověk si tam může nechat na lavici mobil peníze peněženku a vše tam zůstane. Nikdy se nic neztratí.

Jak u vás probíhá vedený trénink? Kdo jej vede?

Tréninky probíhají po celý týden. Když máš druh permanentky, kterou mám já, můžeš chodit na všechny lekce. Tréninky jsou rozdělené na GI a No GI. A dále na začátečníky a pokročilé. Začátečnická lekce je učena člověkem který má hnědý pás. Většinou mým skvělým instruktorem, který se jmenuje Jon, má s námi opravdu hodně trpělivosti.

Potom následuje pokročilá lekce pro všechny pásy od modrého po černý. Tato lekce je taktéž učená hnědým pásem. A to I přesto že na té lekci je přítomno dalších 8 lidí s černým pásem. Je to proto aby se naučil učit a pracovat s jinými lidmi a později mohl dostat černý pás. Do této lekce velmi často vstupuje Kron, který upravuje techniku ukazuje menší detaily.

Potom během týdne je 2x denně open mat. Tam je možnost zaspárovat s kým chceš. Je skvělé zkusit roll s černými pásy, právě při těchto open matech jsem se toho naučil nejvíc. V sobotu je dvouhodinová hodně vyhledávána open mat na které je opravdu velká variabilita protivníků, tahle open mat je má nejoblíbenější.

Jak často trénuješ BJJ. Kolik z toho je vedených lekcí a kolik openmatů? Gi/nogi? Je to pro Tebe málo nebo cítíš, že věnuješ BJJ dost času?

Snažím se každý týden chodit na 6 lekci gi 1 lekce no gi a 3-4 open maty. Myslím, že tenhle počet mi úplně dokonale stačí.

Dosáhl jsi nějakého technického stupně?

Zatím pořád disponují bílý pásem. Protože Kron jen málokdy udělí modrý pás někomu kdo trénuje méně než dva roky. Někteří kamarádi trénují již přes tři roky, dostat pás od Krona není jednoduché, ale zase to zvyšuje přetiž toho pásu.

V týmu, kde trénuješ se neřeší stripy (proužky na pásku), technické mezistupně?

Kron neuděluje proužky na pásky. Prostě tě nechá trénovat a potom jednoho dne na konci hodiny vyvolá tvé jméno a dá ti vyšší pás.

michal_sopor_cristovao-1024x768

Plánuješ závody nebo to jde mimo Tebe?

Možná někdy v budoucnu, zatím závody neplánuji.

Máš oblíbenou techniku nebo aspoň "high percentage" techniku? :-) Ať už ukončení, přechod, atp.

Hodně mě baví guard protože mám dlouhé nohy a dobrou mobilitu v kyčlích, je to moje oblíbená pozice ať už kvůli sweepům tak kvůli trianglům. Guard je jednoznačně má pozice.

Ve svém "životopise" zmiňuješ Ido Portala, Krona Gracie, prostě ty nejlepší z nejlepších ve svém oboru... Vím, že trénuješ gi i nogi, co takhle Eddie Bravo a jeho 10th planet jiu-jitsu? Přeci jen to máš teď také kousek :-)

Pokud trénuju u Krona nemám potřebu chodit jinam, Kronův styl mi naprosto vyhovuje už jen kvůli tomu ze se zaměřuje na boj v postoji a klasickou sebeobranu.

Pokud jsem dobře pochopil, jsi vegan. Vím o Tobě, že cvičíš každý den. Do toho ještě tréninky BJJ. To musí být náročné, užíváš nějaké suplementy nebo vše pokryješ z běžné stravy?

Vegan jsem každou noc cca 8 hodin když spím, jinak vegan nejsem a nikdy nebudu. (Ten hashtag je jen pro trolení veganů, kteří  začnou sledovat a jednou měsíčně musí snést pohled na fotku steaku :-)

Vím, že to tak mají jinde a zdá se mi, že i u vás - erární kimona. Můžeš mi o tom napsat více? Jde o erární kimono nebo máš své kimono, které musí něco splňovat? Přeci jen z fotek to vypadá, že min. máte něco jako školní uniformy.

Pokud chceš trénovat v akademii, máš dvě možnosti. Buď si kimono půjčit za 10 dolarů na den a nebo si koupit svoje, které musí být bílé bez nášivek jiných škol. Kimono musí být bílé proto aby šlo vidět, že ho pereš a že nejsi prase. :-)

Jakou tam máte partu? Poznal si přes BJJ nějaké nové přátele?

Parta je skvělá, jak holky tak kluci naprostá paráda, našel jsem spoustu nových přátel s kterými chodíme trénovat i mimo akademii.

Můžeš pro čtenáře vysvětlit, jak se člověk dostane k tomu, že spáruje s Natem Diazem, známým MMA bojovníkem, který je držitelem černého pásu v BJJ?

Sparing s Nate Diazem není nic neobvyklého pokud se zde pohybujete. Vím, že to zní divně ale Nate je taky jenom člověk, který musí trénovat. Takže pokud trénuje, je možnost trénovat s ním. Samozřejmě je to ulehčeno tím, že Nate a Kron jsou hodně dobří kámoši, takže Nate k nám často chodí, a nejen Nate. Těch lidí je hodně - Ralek Gracie, Chris Avila apod. Konkrétně můj poslední sparing s Natem probíhal tak že jsem odpočítal po předchozím sparingu a Nate seděl naproti mě a gesty rukou mi nabídnul jestli si s ním dám sparing, možná to zní šíleně ale je to tak. Dostal jsem kimuru a šel jsem domu, zkrátka normální den v LA.

Vím, že se u Tebe zastavil Ben Cristovao, který v Česku rozvířil vody tím, že vybojoval bronz na Mistrovství světa Asie a poté vyhrál Mistrovství Evropy v BJJ. Tak se ke spoustě lidem v ČR dostala informace, že vůbec takový sport existuje. Dal Ti Ben na prdel? :-)

Od prvního dne jsme jeli s Benem sparing. Je hodně dobrý v určitých pozicích a navzájem jsme si vyměnili zkušenosti. Na prdel nedal nikdo nikomu, protože k našemu překvapení jsme na úplně stejné úrovni. Moc se těším až si spolu zase zatrénujeme. Jeho uškrcení že side control je opravdu smrtící, člověk si na to musí dát opravdu pozor.

kron_michal

Jak dlouho plánuješ zůstat v USA?

Na toto nedokážu odpovědět, já v životě nic neplánuju.

Trochu intimní otázka, ale jistě napadla všechny ty, kteří tě sledují a taky někde ve skrytu duše mají svůj (třeba "americký") sen - jak je to s penězi? Co Ti aktuálně přináší obživu a jak to bylo ze začátku, když jsi do LA přijel? Jaká byla Tvoje taktika? Měl jsi úspory na půl roku pobytu, atp.?

Věnuji se jak osobním tréninkovým lekcím, tak on-line lekcím. Jedu to takhle od začátku a funguje mi to. Lidem se líbí můj styl a možná to je překvapující, ale takhle to jde od samého začátku.

Tvůj život je zatím samé objevování a zlepšování. Máš čas číst? Je nějaký zdroj (kniha, web, video), co bys ostatním doporučil?

Knihy mě rozhodně baví, překvapivě ale nečtu moc knihy zaměřené na trénink. Naopak mě baví historie a taky trocha fikce. Chodím si půjčovat knihy do místní knihovny, ale většinou se jedná historické publikace, které čtu před spaním. V tu dobu jsem již unavený a nechce se mi číst něco odborného. Co se tréninku týče, tak se snažím moc nečíst cizí názory, spíše rad zkouším své vlastní věci. Našel jsem cestu která mi funguje. Neznamená to však že jsem uzavřený novým věcem, to vůbec. Naopak velmi často sledují nebo poslouchám různé tréninkové videa a myšlenky od lidí, které mám rád. Jako například Adam Raw, Paul Chek, Emmet Louis apod.

Vím, že pocházíš z Karviné. Pokud přijedeš někdy navštívit rodinu, přijmi pozvání do GB Draculino Frýdek-Místek. Rádi přivítáme tak vzácnou návštěvu, ale  šetřit Tě nebudeme :-)

Určitě děkuji a moc rád přijdu, ale samozřejmě vám svůj kotník nebo ruku nedám jen tak :-)

Děkuji za rozhovor, přeji ať se daří. OSS!

Osssssss

Na závěr se můžete mrknout, jak dopadne challenge na pláži mezi ročním studentem BJJ a o skoro 20 kg těžším bodybuilderem bez bojových zkušeností. V hlavní roli Michal a jeho kamarád Kamil. Na koho vsadíte? :-)

Michal je nejvíce činný na svém youtube profilu a Instagramu. Semtam něco vypotí i na svůj blog. Pokud Tě Michal zaujal, tak začni se sledováním tam :-)

A pokud se věnuješ BJJ, určitě mrkni na naši nabídku vybavení pro bojové sporty, určitě máme něco, co zrovna potřebuješ ;-)