Aktuálně lze objednat pouze zboží skladem.

Co stihnout - seznam magora do BJJ

Článek vznikl s laskavým svolením jiujitsutimes.com původně jako překlad, ale poté spíše jako volný překlad s sem tam vlastními myšlenkami. Původní článek v angličtině si můžete přečíst zde.

Většina lidí, které znám, má v životě nějaké cíle nebo přání, kterých chtějí dosáhnout nebo si splnit před...ehm svou smrtí. Navštívit určitá místa, dosáhnout profesních cílů, něco zažít, vybudovat si rodinu, zažít trojku, atp.

Mnoho lidí trénujících BJJ má svůj seznam, který se vztahuje k tomuto bojovému umění. A nezáleží na tom, zda jde o "bílé pásky" nebo nositele černého pásu, kterých je v našich končinách jako šafránu (viz seznam černých pásů v České republice a na Slovensku).

Pokud trénuješ brazilské jiu-jitsu, zde je deset věcí, které ve svém seznamu máš nebo do něj po přečtení nadšeně přidáš :-)

Získat černý pás v BJJ

Jak se říká "černý pás je bílý pásek, který to nikdy nevzdal". Černý pás je Svatý grál a obrovský sen pro každého, kdo s BJJ začal. Není však lehké si udržet nadšení a vášeň, zdraví, fyzickou odolnost, skloubit s tréninkem jiu-jitsu kariéru a rodinu....nebo rodinu a kariéru s tréninkem? :-) Také na cestě poznáváním BJJ nejsou jen šťastné chvíle, přijdou pochybnosti o sobě samém, kruté zápasy s vlastním egem, frustrace, zranění a jiné perné chvíle. Získat černý pás je složité a oproti jiným bojovým sportům to trvá opravdu dlouho. Běžnému člověku zabere 10-15 let usilovného tréninku, než dosáhne na černý pás. Je to splnitelný cíl pouze pro ty, kteří to nevzdají a budou tvrdě makat po dlouhou dobu. Většina to však vzdá s bílým, maximálně modrým pásem. A ty?!

Účastnit se vyhlášené soutěže

Dostat se na žíněnky obdivované světové soutěže, ať už je to třeba v Abu Dhabi (ADCC) nebo nově americké Eddie Bravo Invitational (EBI), je sen. V BJJ máte možnost (velice hypotetickou, přiznejme si to), soutěžit rameno proti ramenu proti legendám a průkopníkům tohoto skvělého bojového sportu/sebeobrany/whatever. Nic není nemožné, jen těžké :-)

Trénovat v Brazílii

Sníš o přípravě ve slavné brazilské akademii, trénink ráno a večer pod dohledem těch nejzkušenějších, zobání acai na pláži, opalovačka, koukání na Brazilky v plavkách... No nebyla by to paráda? Pro mnoho grapplerů je návštěva Brazílie stejná událost jako návštěva svaté země pro náboženské poutníky (ti ale s sebou asi neberou kondomy?). Někteří o tom však jen nesní a opravdu se vydají do země vzniku BJJ, stráví tam týdny či měsíce. Prý dobrá zkušenost a oči otevírající zážitek, který je navždy změnil. My ostatní o tom, být u zdroje, zatím jen sníme... Ale kdo ví, třeba bude někdo z nás vyprávět o životě v Brazílii svým vnoučatům :-)

Trénovat s BJJ vzorem

"Tak mě BJ Penn požádal, abych s ním rolloval když jsem byl dole v Hilo" ... a pak jsem se probudil :-) Mnoho slavných šampiónů a trenérů má své vlastní BJJ školy, kam se při troše snahy dá dojet (čti doletět :-). A třeba i pořádají semináře, se kterými někdy cestují po celém světě. To dává průměrnému Frantovi možnost si takovýto sen splnit za humny, jak se říká u nás ve Slezsku. Nám se to splnilo loni, když náš profesor Vinicius "Draculino" Magalhães navštívil s dvoudenním seminářem Frýdek-Místek (díky Robine). Franta na fotce vpravo, nikoliv však průměrný! :-) Mám ho rád a na fotce jsem taky :-)

bjj_draculino_FM-696x454

A pokud zrovna tvůj BJJ hrdina po světě (nebo do ČR) necestuje, pořád se můžeš sbalit a jet třeba do San Franciska zažít mentální a fyzické "zneužití" od svérázného Kurta Osiandera (sleduj jeho Move of the week na Youtube) nebo se vydat do New Yourku a vidět úsměv Marcela Garcia, zatímco Tě bude škrtit do bezvědomí.

Třeba karvinský rodák Michal Šopor sen mnoha z nás jistě žije, když v USA trénuje s Natem Diazem a Kronem Gracie. Whaaaaat?

Vyhrát soutěž v BJJ

Většina z nás to nedotáhne na velký mezinárodní turnaj, natož na tamní stupně vítězů. Místní turnaj je pro nás naše mistrovství světa. (Na rozdíl od třeba Bena Cristovao, byť zatím "jen" mistra Evropy :-) Trénink, dieta a celkově příprava na turnaj je náročná. Všichni jsme slyšeli, že v BJJ nemůžeme prohrát, protože i porážky náš posouvají dál a učíme se z nich. Ale sakra všichni chceme aspoň jednou vyhrát a stát na stupni vítězů, když už jdeme na závody! :-) S důkladnou přípravou a v dobré konstalaci hvězd a BJJ bohů to jistě nebude nemožné.

Seznámit se s někým z rodu Gracie

Potkat se s někým, kdo nese příjmení Gracie, mít s ním selfie, prohodit s ním alespoň pár vět, nechat se jím uškrtit do bězvědomí? Skutečným Gracie, ne falešným bratrancem přes třetí koleno, který používá toto jméno. Spokojím se s Ralekem, ale raději Kyru (mimochodem velice sexy) nebo Ricksona. To je prostě něco opravdu super, setkat se s někým, komu v těle koluje krev původních zakladatelů tohoto bojového umění.

Trénovat i jako 40+

Tak alespoň z ní v původním článku. Nicméně dle Wikipedie Helio Gracie přestal trénovat až v 85 letech! Dan Inosanto (žák Bruce Leeho) jako pětasedmdesátiletý stále cvičí, stejně tak Chuck Norris (tomuhle týpkovi je letos 76 let!!!). Nicméně, pokud jste BJJ propadli, budete jej chtít praktikovat a cvičit "navěky". Možná si to my mladí ještě neuvědomujeme, ale stáří není prdel :-) Ale pokud jste schopni se postarat o své tělo pomocí správné výživy (mj. kloubní výživy), dostatku spánku, pravidelnou zdravou fyzickou aktivitou a případnou (příkladnou nejlépe preventivní) lékařskou péčí, budete moci trénovat do zlatých let. A to vám přeji.

Trénovat vlastní děti

Je tady velká šance, že bys mohl(a) být první BJJ trenér svého dítěte. Někteří rodiče pouto se svými dětmi utvrzují např. přes fotbal, filmy nebo nákupy. Jako "BJJ rodič" (a určitě i jako zatím hypotetický - z vlastní zkušenosti :-) budeš moci začít s předávání pozitivních životních lekcí a stimulů skrze BJJ. Trénink BJJ totiž není jen o technikách samotných, ale to všichni víme. Příjemný bonus je samozřejmě zvýšení "odolnosti" dítěte proti šikaně a to se počítá :-)

deti_bjj-696x439

Proč každé dítě potřebuje BJJ ti vysvětlí nejpovolanější. 

Vést BJJ lekci

Výuka BJJ tě pravděpodobně nebude živit (zdravím všechny, kteří to mají přesně opačně), ale můžeš se dostat do stádia, kdy tě tvůj trenér z nějakého důvodu požádá, abys místo něj vedl hodinu. Předávat svou vášeň a dovednosti je jistě mimořádný zážitek a také velká čest a zodpovědnost. A také hodně zábavy, pokud BJJ opravdu žiješ a nejsi beznadějný introvert :-)

Nadpozemsky ovládnout jednu techniku

"Raději nenech Nitra chytit tvoje kotníky" nebo "Hlavně nenech Hera se ti dostat na záda!". Bruce Lee jednou řekl "Neobávám se muže, který zkoušel 10 000 různých kopů jednou. Bojím se muže, který cvičil jeden kop 10 000 krát". S časem a praxí můžeme dotáhnout pozici nebo techniku k dokonalosti a dominovat v ní. Zatímco možnosti BJJ se zdají nekonečné a ohromující, zvládnout jednu techniku perfektně je možné. Vzpomeňte na Rondu Rousey a její vyhlášený armbar, kterým dlouho dominovala v UFC!

Tak co, inspiroval(a) ses nebo něco doplníš?

Pokud jsi dočetl až sem, jistě BJJ žiješ. Co takhle nové vybavení se slevou? Pro takové borce jako ty tu máme 10% slevu na nákup v e-shopu FITexpert.cz (na zboží značek Venum a Tatami při nákupu nad 2500 Kč) - prodáváme nejen oblečení pro fitness a pohyb, sportovní výživu (vitamíny, BCAA, proteiny, ...), ale také BJJ gi (pro začátečníky k dispozici obsáhlý článek, jak vybrat kimono pro BJJ), rashguardylegínyMMA šortky, apod. Pokud nevíš, na čem všem u nás můžeš ušetřit a co se ti bude hodit, přečti si článek BJJ starter pack