Aktuálně lze objednat pouze zboží skladem.

BJJ starter pack aneb co potřebuji pro brazilské jiu-jitsu?

Na internetu jste možná narazili na nějakou humornou koláž na téma "BJJ starter pack" nebo "BJJ save my life" ("BJJ mi zachránilo život"), utahující si z fenoménu BJJ a všeho, co k tomuto bojovému umění z Brazílie (ne)patří.

V tomto článku se však seriózněji zaměřím na to, co je pro trénink BJJ buď vyloženě potřeba nebo fajn. Článek je převážně pro nováčky, ale přečíst si jej mohou všichni :-)

Gym/trenér

V ČR jsme v brazilském jiu-jitsu defakto stále v plenkách. Stejně jako u jakéhokoliv jiného bojového sportu či sebeobrany je výběr dobrého trenéra, týmu, gymu (či jak to souhrnně nazvat) podstatný. Asi nechcete platit za něco, co vás neposune kýženým směrem, kde vám bude nepříjemně, apod. Situace v BJJ není z mých zkušeností tak vyhrocená jako v jiných bojových sportech, kde se snaží přiživit kdejaký rádoby odborník, kde vznikají v týmech různé bojůvky, týmy se následně štěpí, apod. Ale přesto pokud se chcete seriózně BJJ věnovat, bude trenér první věc, co byste měli dobře pořešit. Na druhé straně přiznávám, že mimopražští nebudou mít často ani na výběr. Co jsem však poznal, kolem BJJ se motají převážně v pohodě lidi a trenéři :-)

Kimono / gi a pásky na BJJ

Pro brazilské jiu-jitsu je typické použití gi neboli kimona. Začátečníci se samozřejmě nějakou chvíli obejdou bez něj a budou ze začátku cvičit v triku a kraťasech, ale toto období nebude trvat věčně a kdo to v začátcích nevzdá, bude zanedlouho škrcen vlastním kimonem.

tatami_gi_estilo

Výběr kimona jsem shrnul v dlouhém článku s dlouhým názvem - Jak vybrat BJJ kimono, jaké gi koupit? Ultimátní příručka pro výběr správného kimona pro brazilské jiu-jitsu.

Pásek ke kimonu - Pro BJJ je typický pásek, který u jednoho konce černý obdélník, jakési "okýnko", na který se poté umisťují bílé stripy (proužky) jako technické (mezi)stupně. To na páscích pro judo nebo karate nenajdete, proto je vhodné pořídit skutečný BJJ pásek. Ty jsou krapet dražší a pár lidí se už spálilo nákupem levnější nebjj alternativy. Nejste tak bohatí, abyste si kupovali levné věci - pak budete mít pásky dva a jeden nanic. Takže na to fakt pozor ;-)

bjj_pasky

Pokud nedostanete k novému kimonu pásek zdarma, kupte si BJJ pásek. U pásku vás bude zajímat nejen délka (stačí vzít velikost shodnou s velikostí kimona, např. A2, A3...), ale také tloušťka. Tu se asi v e-shopu nedozvíte, ale vězte, že pásky Tatami fightwear z nabídky FITexpert.cz jsou velmi kvalitní - tj. i dostatečně hrubé.

Důležitá je hygiena a s tím související praní špinavého kimona. Opravdu perte po každém tréninku. Přidávejte dezinfekci nebo si pořiďte speciální prací prášek, který ničí bakterie i při praní na nízké teploty (jak se kimona prát musí).

Chránič zubů

Ač je BJJ sportem bezkontaktním (ve smyslu absence úderů a kopů), je kromě kimona chránič zubů dle mého nutnost a doporučuji jej každému. Nikdy nevíte, jestli vám náhodou jedna nepřiletí zleva nebo zprava či nedostanete kopačku do úsměvu. Samozřejmě nechtěně :-) Chránič zubů již dle názvu chrání vaše zuby, ale co má dle mého mnohem větší a častější efekt je to, že bez něj nebudete mít den až týden po tréninku pusu plnou nepříjemných aftů (ty vzniknou na základě toho, že budete mít bez chrániče v puse drobné poškození od vlastních tesáků). Nejsem sám, kdo na to trpí. A s chráničem zubů je problém fuč! :-) Chránič na sparingy určitě kupte, nebude to velká investice a ochráníte nejen svůj chrup.

chranic_zubu_venum_predator-696x212

Koupit chránič zubů na BJJ není žádná věda. Klidně kupte ten nejlevnější, nehledejte v tom nějakou vědu, nevybíráte chránič zubů na box nebo MMA, kde se už vyplatí pokukovat i po dražších.

Vyrábí se jako jeden kus na jedno patro (to vrchní). Před prvním použitím jej natvarujete na svoji čelist. Typicky zalijete vařící vodou, po chvíli vyndáte, ochladíte v proudu studené vody a strčíte do pusy, kde chránič vytvarujete stiskem čelistí a prsty. Držte se návodu u chrániče a dejte pozor na popálení dásní. Připravte se na to, že vás možná z chrániče bude z počátku natahovat, ale brzy si zvyknete.

Tak a jsme u konce - zbytek článku už nemusíte číst, protože už teď jste se dozvěděli o všem, co na trénink BJJ opravdu potřebujete ;-)

Rashguard / legíny / šortky

Rashguard je "speciální triko" velmi často s dlouhým rukávem. Původně používané surfaři jako ochrana proti spálení slunečními paprsky. V BJJ se rashguardy také používají a také hlavně proti spálení kůže. Tentokráte ne od slunce, ale od soupeře - určitě z dětství znáte "ohníček" :-) Rashguardy jsou oproti funkčním tričkům z odolnější částečně elastické tkaniny, oproti kompresním trikům jsou hrubší, takže jsou odolnější proti roztržení.

rashguard_tatamiRashguardy se používají buď samotné (na "no gi BJJ" tedy bez kimon, grappling, apod.) nebo jako vrstva pod kimono. Samozřejmě nošení rashguardu pod gi nikdo nenakazuje, ale jeho nošení může mít i estetické a hygienické výhody...

Legíny a šortky se při tréninku v kimonu nepoužívají. Využití však najdou při no-gi (jiu-jitsu bez kimon) nebo v podstatě jakékoliv jiné aktivitě - ať už to jsou bojové sporty (box, MMA, ...), fitness, apod. Už jsem však viděl i pár borců s legínama pod kimonem, takže proti gustu...určitě je to do jisté míry hygieničtější.

Chránič uší

Nezačíná být těch chráničů nějak moc? :-) Způsobů jak ochránit své uši od "karfiolu" neboli květákového ucha je několik, nejsofistikovanější z nich je pořízení chrániče uší. Ten asi znáte pokud jste někdy viděli nějaké videa ze zápasu, grapplingu, apod. Typicky jsou to takové "sluchátka" :-) Ano, i já si vyslechl od kamarádů na tréninku své, když jsem začal jednu dobu chránič uší používat. Poté, co se mi překroutilo na delší chvíli ucho a já po tréninku navštívil pohotovost, kde mi z ucha vysáli nahromaděnou krev. Přezdívka "letec" mi naštěstí nezůstala :-)

Na závodech jsou chrániče uší zakázány, ale můžete své krásná ušiska chránit při tréninku a sparingu. Netvrdím, že je to nutné, záleží... Zda je to nutné pro vás, přijdete časem sami. Někdo tzv. na uši trpí. Jak jsem psal, chránič uší jsem si pořídil, ale po čase mi zase otrnulo a jelikož teď problémy s ušima nemám, přestal jsem jej používat. Ale je připraven k akci, páč člověk nikdy neví a místo uší "květáky" mít nechci :-) Pokud chcete vypadat jako bitkami protřelý mazák, tak si chránič uší nepořizujte :-)

wresling_chranic_usi

Tyto chrániče rovněž naleznete i u nás, hledejte v kategorii chrániče uší na FITexpert.cz.

Sportovní taška nebo batoh

Kimono, ručník, voda na pití a další. Na trénink se to nasbírá a určitě to nebudeš chtít nosit v igelitkách. V nabídce máme sportovní tašky a batohy např. od Tatami Fightwear a Venumu.

tatami_taška

Super jsou tašky, které mají síťované kapsy, kde uložíš zpocené věci, které tak mohou dýchat a zbytečně se nezapaří. Což přinese pozitivní efekt v hygieně a (ne)zápachu. Když jsem u té hygieny, máme na to na Fitexpertu vlastní kategorii - kosmetika

Výživa pro sportovce

Že naše tělo potřebuje živiny, to je každému z nás jasné. Při tvrdém a častém tréninku je vhodné pouvažovat o doplňcích stravy:

  • Vitamíny - potřebujeme je všichni, natož ti, kteří pravidelně sportují a trénují. Nedostatek minerálů (především hořčíku) může vést až křečím, nedostatek vitamínů povede k oslabení imunity. Jedny z opravdu mála vitamínů, které mají smysl jsou ty od Reflexu, konkrétně Nexgen 60, který dodá nejen vitamíny, ale také potřebné minerály a antioxidanty. Jako jedny z mála mají chelátovou vazbu, tedy jsou perfektně vstřebatelné a využitelné. Pokud jedeš bomby, tak tím spíše doceníš vyšší verzi Nexgen Pro 90 pro vrcholový a silový sport, rekonvalescenci, apod.
  • Kloubní výživa - Více jsem se rozepsal v článku Kloubní výživa – prevence a úleva od bolesti kloubů. U BJJ jsou opět nároky vysoké, doporučuji kromě důkladného rozehřátí před tréninkem, také pravidelný zdravý pohyb a kloubní výživu.
  • Výživa pro svaly - ač je BJJ považováno za "jemné umění", kdy se nevyužívá síla, přeci jen realita na tréninku bývá často jiná a pokud trénuješ často a tvrdě, brzy asi zjistíš, že náročný trénink jde lépe (či pouze) udržet přidáním suplementů.
    • Proteiny (bílkoviny) - stavební látky svalů, potřebujeme všichni, ale běžné populaci se potřebné množství dostane v pestré stravě. Pro nárůst či udržení svalové hmoty a tedy i síly doporučuji zauvažovat o proteinech. Dodává se ve formě prášků, které se rozpouští v mléce či lépe vodě. Nejčastěji se užívají po tréninku, ale dávkování může být různé.
    • BCAA (aminokyseliny) - stručně řečeno jsou "BCááčka" hlavně dobré (alespoň z kontextu článku) pro urychlení regenerace svalů a ochranu před poškozením a devastací svalů. Jsou jim též připisovány účinky jako spalování tuků a redukce váhy - pokud je toto váš cíl a nechcete používat proteiny, jsou tyto přípravky alternativou proti ketóze v náročném tréninku. Jsou ve formě kapslí nebo rozpustného prášku.
    • Hlavně v souvislosti s proteiny bych chtěl upozornit na šejkry s "úložným prostorem" pro uložení tablet či proteinového prášku. Např. tento šejkr Weider a tento šejkr Olimp sport. Protein by se měl vypít hned po promíchání s vodou. Zároveň však při postupu přidání prášku do vody má mnohem lepší rozpustitelnost, než když se to udělá naopak. Pokud se přidá voda do prášku, spousta prášku se nerozpustí a přichytí se na šejkr a to je problém. Což je těžko řešitelné u běžných šejkrů. Tyto patrové šejkry problém s promícháním a okamžitou spotřebou řeší. Protein (i vodu) si tak můžeš vzít s sebou na trénink a smíchat až na místě, tedy ideálně hned po tréninku.

Tak a to je vše důležité, co je pro trénování potřeba nebo trénink zefektivňuje či zpříjemňuje :-) Tak ať se Ti fajn trénuje, nejlépe s kvalitní výbavou od nás.