Jak vybrat BJJ kimono, jaké gi koupit? Ultimátní příručka pro výběr správného kimona pro brazilské jiu-jitsu

O co v tomto článku půjde? O kimona pro BJJ (brazilské jiu-jitsu) neboli gi. Poradím Ti s výběrem gi a přidám tipy na nákup. Jsem Tomáš a okolo BJJ a gi se motám už několik let. Zkušenosti čerpám nejen na žíněnce GB Draculino, ale i za pultem kamenné prodejny v Ostravě a internetové "výlohy" e-shopu FITexpert.cz, kde nabízíme i vybavení pro bojové sporty.

Má BJJ kimono nějaké specifika? Můžu použít kimono z juda nebo karate?

Někteří se k BJJ dostanou až po tréninku jiných bojových sportů, kde se také nosí kimono, např. juda nebo karate. Častou otázkou poté je, zda mohou na BJJ použít své stávající kimona. Asi Ti do toho nikdo mluvit nebude a z gymu Tě kvůli tomu nikdo nevyžene, ale používat takové kimono pro BJJ nebude to pravé ořechové. BJJ gi jsou alespoň u dobrých výrobců navrženy BJJ sportovci pro BJJ sportovce. Jen ti, kteří BJJ cvičí (nebo učí) mohou porozumět všem detailům a pomoci tak vytvořit kimono vhodné na grappling, na "potáhání" či "poválení", jak se často říká :-) Stejně tak firma, která se na BJJ kimona specializuje a má nějakou historii, bude mít své kimona opravdu vychytané. To je prostě logika :-)

Kimona pro různé bojové sporty jsou specifická. Kimona pro BJJ jsou velice pevná - musí být. Téměř neustále Tě bude za kimono někdo držet, tahat, trhat Ti s ním nebo jeho cípy používat ke škrcení. Takové kimono musí něco vydržet. Nejenže se nesmí roztrhnout, ale také se nesmí nijak deformovat či ztratit tvar. To jednak zaručuje použitý materiál a jeho úplet a také návrh včetně výsledného zpracování - např. trojité prošití, vysoká gramáž, apod. Proto jsou BJJ kimona dobrá na...BJJ! :-)

Použiješ-li kimono ze sportu, kde takové nároky nejsou, respektive tam potřebují úplně jinou charakteristiku kimona (např. karate), dřív nebo později budeš mít problém a takové kimono Ti někdo (byť nechtěně) zničí. Navíc si možná budeš připadat jako blbec s tak tenkou látkou na sobě :-) Když uvidíš kimono na karate a vedle toho pořádné BJJ gi, zasměješ se tomu rozdílu a pochopíš :-) Gi na karate a podobné bojové sporty jsou prostě na použití pro BJJ moc tenká.jugo_gi

Pokud chceš použít kimona z juda, která jsou rovněž houževnatá (pevná a hrubá), bude to jistě lepší volba, než třeba ty zmíněná karatistická (jinak nic proti karate, jen tam jsou jiné nároky na vybavení a teď řešíme jiu-jitsu). Judo kimono Ti asi nikdo neroztrhá jedním pohybem. Mají však jiný střih, který není pro BJJ ideální. Jsou volnější a jelikož je BJJ i o grapplingu, obzvláště u rukávů bys mohl být lehce znevýhodněn. Chytat za judo kimono je jednodušší. Rukávy u BJJ gi jsou užší a celé kimono má přiléhavější střih, pro horší uchopení soupeřem. Gi pro BJJ je delší, protože se škrtí i cípem kimona. Třeba i límec je tlustší a širší, jako obrana proti škrcení límcem.
Pokud už máš kimono na judo, můžeš s ním začít BJJ trénovat, ale pokud budeš do BJJ zapálený, pořídíš si stejně časem opravdové BJJ kimono.

Specifickým případem jsou větší závody podle striktních pravidel. Např. pravidla IBJJF specifikují právě i Gi a co musí taková "závodní uniforma" splňovat. Na závody pod těmito pravidly je tedy nutné mít vyhovující BJJ kimona. Ale to se týká spíše asi ostřílených borců a ne těch, kteří si kupují své první gi :-) Ale třeba už uvažuješ takhle dopředu? ;-) Na závodech v ČR se na gi moc nehledí a nejsou dána žádné striktní pravidla, alespoň jsem se s tím nesetkal.

ibjjf_rozmery_gi

Nové nebo nošené BJJ kimono?

Kimono můžeš koupit nové nebo použité, sem tam se někdo svého gi zbavuje. Třeba narazíš i na nabídku u Tebe v gymu. Je to tedy lepší než kupovat zajíce v pytli přes půl republiky.

Výběr zda nové nebo použité je samozřejmě na Tobě, ale uvaž, jak moc se při tréninku BJJ sám zpotíš a kolik takové použité kimono musí mít už za sebou. Není lepší koupit nové gi? Rozhodni sám. Samozřejmě záleží na stavu kimona a nabídnuté ceně. Obojí by mělo být v souladu. Vyhni se ale poškozeným kimonům, dobře si prohlédni, zda nemá skvrny, trhliny, deformace, zda není zašívané, apod. V takovém případě je asi jasné, proč se ho dotyčný zbavuje a určitě není důvod, proč bys měl kupovat "trabanta před sešrotováním".

Jakou velikost gi?

Označení velikostí je u BJJ gi (skoro) standardizované, ale stejně jako u jiného oblečení, i zde mohou být rozdíly nejen mezi výrobci, ale jednotlivými modelovými řadami. Nejlépe samozřejmě kimono vyzkoušet, ale pokud nakupuješ on-line, měl by solidní prodejce mít tabulku velikostí, podle které se dá dobře řídit. Pokud nejsi zrovna na rozhraní velikostí, díky tabulce určíš velikost kimona rychle, jednoznačně a spolehlivě.

Pro výběru správné velikosti podle tabulky, potřebuješ znáš svou váhu a výšku. Podle toho už se napasuješ do nějaké kolonky, která Ti vyplivne vhodnou velikost :-)

Mimochodem u nás na FITexpert.cz Ti nejen poradíme, ale také máme výměnu velikosti zdarma, to znamená, že když se zrovna netrefíš do velikosti, máš 30 dnů na rozmýšlení a pokud se do té doby rozhodneš pro jinou velikost, zašleme Ti ji zdarma, bez poštovného, na naše náklady. Více zde.

Velikosti nejsou označovány doporučenou výšku jako např. u karatistických kimon (160cm, 170cm, ...), ani konfekční velikostí jako např. trika či rashguardy (M, L, ...), ale mají své vlastní značení velikostí - to vysvětlím dále.

Velikosti gi pro muže / univerzální

Pánské velikosti jsou označovány jako A0, A1, A2, A3, A4, A5 a A6. Čím větší číslo za áčkem, tím větší velikost. S větším či menším kimonem jsem se nesetkal.  Pánské velikosti jsou do jisté míry univerzální, samozřejmě je mohou použít i ženy. Ono "A" ve skutečnosti znamená adult (dospělý).
Někteří výrobci mají i mezivelikosti, např. Tatami fightwear má u některých svých kimon třeba velikost A2L, to "L" znamená "Long" (dlouhý) a je pro dlouhány, respektive pro velmi štíhlé jedince na danou výšku. Stejně tak A2XL není pro tlouštíky, jak by se mohlo zdát, ale pro ještě štíhlejší borce :-) Mezivelikosti jsou super, pokud jsi "specifický" a běžné velikosti Ti úplně nevyhovují. Jen v nich nejsou dostupné všechny kimona a spousta výrobců je neřeší vůbec. Ale samozřejmě to může být pro někoho velký rozdíl, mít gi v podstatě na míru.

velikostni_tabulka_kimono_bjj_tatami_fitexpert_panskeA

Velikosti gi pro ženy

Dámské velikosti jsou označovány jako F0, F1, F2, F3, F4 a F5. Dámy se liší v proporcích, to by mělo být zohledněno ve střihu kimona, který pak dělá hodně. Ženám více sedí BJJ kimona pro ženy, jednoduché :-) A navíc jsou některé moc pěkné, skoro až lituji, že si takové nemůžu koupit. Leda bych ho nosil tajně na doma? :-)

tatami_lotus

U některých kimon má Tatami také více střihů pro ženy, takže doporučuji nastudovat dostupné velikosti a tabulky velikostí.

Velikosti gi pro děti

U dětí je to trochu jednodušší, velikosti dětských BJJ gi jsou označované jako M0000, M000, M00, M0, M1, M2, M3, M4 a neřeší se u nich váha, velikost se určuje podle výšky dítěte.

gi_kids

Jak poznám, že mi gi sedí?

Pokud kimono zkoušíš v obchodě nebo Ti přišlo z e-shopu, nemělo by být příliš krátké či úzké - nesmí omezovat v pohybech. Na druhé straně by nemělo mít dlouhé nohavice či rukávy. Délku zhodnotíš jednoduše - jestli je to dlouhé nebo krátké pozná snad každý. Pokud opravdu potřebuješ odrazový můstek, tak dobrá - pokud předpažíš, mělo by být kimono kolem zápěstní kůstky / začátku dlaně, stejně tak kalhoty by mě být zhruba ke kotníkům. (Ti pozornější si nahoře v článku všimli na obrázku, že podle pravidel IBJJF nesmí být kimono kratší od zápěstí než 5 cm.) Pozor ale na zkoušení nového kimona - spousta kimon se po prvních praní i při správných teplotách praní srazí (natož tom nesprávném), takže možná vlastně zkoušíš něco, co bude za týden po prvním vyprání o něco menší :-) Pokud jsi koupil kimono podle tabulky a vyloženě v něm neplaveš, mělo by to být OK.

tatami-fightwear-zero-g-v4-gi-review-front

Někdy se zdá, že je kimono delší, že kabátek sahá dost pod pás - tím se nenech zmást, je to OK. Stejně tak neřeš kalhoty, že jsou v pase moc široké - proto mají tu kouzelnou tkanici, kterou si kalhoty pevně svážeš k tělu. Vhodnou velikost a střih prověř i vyzkoušením - máš v něm plný rozsah pohybů? Fajn, máš vybráno! ;-)

Některé gi z tradičních materiálů se po prvních několika vyprání srazí, může to být 1% kterého si ani nevšimneš nebo i 7%. Pokud tedy vybíráš a zkoušíš gi v prodejně, měl bys na to myslet a být upozorněn obsluhou. Pokud chceš kimono na brazilské jiu-jitsu objednat on-line, tak se stačí držet velikostní tabulky a srážení neřešit. Tabulky platí pro již sražená gi.

Z jakého materiálu chtít BJJ gi?

Nejprve budu psát o kabátku (kabátu), prostě vrchním dílu kimona. Tradiční BJJ gi jsou vyrobena z bavlny (cotton), tkané z přízí, které jsou prokládány mezi sebou. Úpletu je více druhů a určují nejen odolnost a životnost tkaniny.

Jaké chtít vlastně gi není tak jednoduché, protože logicky v létě oceníš jiné gi, než v zimě či na závodech. Čím tenčí kimono, tím je příjemnější v horkých dnech, na druhé straně čím tenčí, tím větší dáváš výhodu soupeři. Čím hrubší kimono, tím větší výhoda na závodech (hůře se soupeři chytá grip), na druhou stranu více váží a ty se třeba pohybuješ se svou váhou na rozhraní váhové kategorie a hodilo by se ti doslova ušetřit každý gram.

Představ si, jak snadno jde chytit grip za triko. Mnohem snáze, než za tlustý "naškrobený" límec kimona. Můžu říct, že při učení se jedné techniky, jsem chtěl to Estilo, co jsem mému častému sparingovi Frantovi prodal, rozstříhat na kusy. Tak mě při pokusu o chycení límce za jeho krkem bolely prsty :-) Na druhé straně Estilo také mám, tak si nemám nač stěžovat :-)

Za standardní úplety z dob, kdy jsme ještě ani nevěděli, co to BJJ je, se považuje single weave, double weave a gold weave. Často jednotliví výrobci přicházejí s novými vylepšenými úplety a ty si taky pojmenují podle sebe, často über cool názvem. Je pak problém poznat, co je spíše marketingové snažení a co je opravdu nový "revoluční" druh tkaniny. S tímto přehledem se ale budeš lépe orientovat:

Single weave

Vzdušná a cenově dostupná základní varianta. Je použito méně látky, tak proto jsou kimona ze single weave často levnější a prodyšnější. Díky nízké váze jsou někdy používaná pro kimona na závody, ale také se za ně protivník lehce chytí a nejsou tak houževnatá, takže nemusí tak moc vydržet.

Double weave

To samé co single weave, ale krát dva :-) Soupeř už bude mít ztížené možnosti gripu, ale kimono bude vážit více a bude pravděpodobně nákladnější a bude méně dýchat.

Golden weave

Jsou jakýmsi hybridem mezi single a double. Vznikl, aby vynikly výhody obou předchozích úpletů. Golden weave je silný, houževnatý a špatně uchopitelný a přitom lehký a pohodlný pro svou relativní tenkost. Gi jsou velmi pohodlné, ale výrobci masově přešli na technologii Pearl weave. Možná i proto, že Golden weave není na pohled nic moc :-)

single_golden

Pearl weave

Velice úzký úplet, který je dnes nejpopulárnější. BJJ kimona z tohoto úpletu jsou trvanlivé, nežmolkovatí se, nevytáhnou se, rychle schnou a působí lehce a vzdušně. Většina kimon se srazí po prvním praní velmi málo nebo vůbec. Některé gi obzvláště ze silnějšího materiálu mohou působit jako brnění, obzvláště po uschnutí na vzduchu.

Hrubost kimona

Kromě úpletu, který se ve skutečnosti při vybírání gi moc neřeší (protože v podstatě všichni výrobci používají jen Pearl Weave), je důležitým údajem GSM, neboli kolik má látka gramů na metr čtvereční. Čím více, tím je kimono hrubší a těžší. Tím pádem trvanlivější, hůře uchopitelné, atd. Také však déle schne po vyprání.

Jaké gi tedy chtít? Není řečeno, že to a to je špatné a to a to je nejlepší. Pro své první kimono by ses ale měl držet středního proudu a časem poznáš, co Ti vyhovuje nejvíce nebo jaké kimono by se ti hodilo pro závody, trénink v létě, apod. Doporučuji se co se týče gramáže držet v hodnotách mezi 400 - 550GSM. Cokoliv méně neber, pokud nevíš, co děláš.

Moje rada je jednoduchá. Pořiď bavlněné kimono, nejlépe pearl vazby.

Límec

Límec neboli anglicky collar. I na takových detailech může u BJJ kimona záležet. U moderních kimon je límec vyplněn gumou, oproti tradičním celo-bavlněným límcům. Výhod novějšího řešení je několik - je to lehčí, soupeři to dělá problém chytit a také límec rychleji schne a celkově méně absorbuje pot (a tedy údajné horší podhoubí pro bakterie).

Kalhoty

Kalhoty neboli anglicky pants.
Z jakého materiálu jsou vyráběny kalhoty? Pokud se budu držet středního proudu a vynechám např. konopné gi, tak běžné gi jsou vyráběny (opět) z klasické bavlny. Už se ale nejedná o úplety popsané výše, kalhoty jsou prostě obyčejné plátěné. Proto i "hrubost" se udává v jiných jednotkách a to konkrétně v uncích - např. 10oz. Čím vyšší číslo, tím hrubší, respektive těžší kalhoty.

Někdy se používá tkaní zvané ripstop, která je má vysokou pevnost při zachování nízké hmotnosti a může se vyskytovat příměs jiného materiálu. Může to být individuální, někdo preferuje klasické plátěné, ale používám oboje a nepreferuji ani jedno. 

U tradičních kalhot pro BJJ se používala keprová neelastická šňůrka. U výrobce Tatami se používá částečně elastická šňůrka, která je mnohem šikovnější a pohodlnější. Jak znovu vidíš, detaily hrají roli. A dobrý výrobce detaily pořeší...

Mimochodem - gi se kupují jako celek (kabátek plus kalhoty), ale pokud se dá koupit něco zvlášť, jsou to kalhoty. Na fitexpert.cz se snažíme nabízet, pokud mají výrobci, se kterými spolupracujeme, najdeš kalhoty mezi BJJ kimony pro muže. Pokud ti tedy kalhoty někdo rozerve nebo si je proprdíš :-), nemusíš kupovat celé gi znovu, stačí pořídit nové kalhoty. Často se na některých druzích žíněnek prodřou kalhoty u kolen.
Kalhoty od BJJ kimona lze navíc díky volnosti využít pro jiné aktivity - oblíbené jsou pro cvičení nebo jsem slyšel, že je používají také (stěno)lezci.

Jakou barvu kimona?

Gi jsou vesměs ve třech barvách - bílé, modré (popř. navy - tmavě modrá) nebo černé. Barvy gi nemají žádný význam, neurčují technický stupeň, atp. Tyto tradiční barvy jsou povolené i na závodech podle IBJJF.

barvy_kimon

Bílá Ti asi časem při nejlepší péči nažloutne, černá trochu vybledne a modrá...ta je asi nejstálejší své původní podobě a navíc je můžeš použít i na stavbě místo monterek :-) Každopádně si klidně vyber tu barvu, která se Ti nejvíce líbí. Není neobvyklé, že jeden člověk má více kimon jiných barev - změna je život :-) Na druhé straně více gi stejných barev může být praktičtější při praní.

Méně častěji, ale přesto, se setkáme i s dalšími barvami, např. šedá, červená, růžová, camo (maskáč), apod. Možnosti jsou v podstatě neomezené. Nevím o tom, že by v ČR byly nějaké požadavky na závodní či tréninkové gi. V tomto panuje anarchie, respektive třeba na rozdíl od aikida či tradičního jiu-jitsu si každý může nosit co chce. I absolutní nováček může nosit černé kimono, nikoho to neuráží. Ale pro jistotu jistot se raději přeptej v gymu, kde budeš trénovat - třeba to tam povede nějaký pedant s vlastními pravidly :-)

Patches - nášivky

Pokud nepočítám judistické závodní kimona, tak BJJ je snad jediný podobný sport, kde borci berou hodiny patchworku :-) Nejen že jsou gi již ve velké míře s výšivkami prodávané, často lze vidět i různé dodatečné úpravy formou nášivky - nejčastěji příslušnost k týmu (loga, nápisy, apod.), národnost, vtipné grafiky s tématem jiu-jitsu a grapplingu, apod. Fantazii se meze nekladou, ale pokud máš závodní ambice, tak opatrně a nejdříve zjisti co a jak na závodech.

zaplaty-bjj

Od jakého výrobce koupit gi na BJJ?

Výroba BJJ kimon je z velké části doména specializovaných firem, které se na výrobu gi soustředí. Pak najdeme kimona od firem, zabývající se dejme tomu bojovými uměními obecně (např. Venum, Hayabusa) nebo sportem obecně (např. Adidas). Specializace však může přinést nejlepší výsledky. Krom toho také přístup (reklamace, apod.) bývá lepší. Skvělé zkušenosti mám s kvalitou anglické firmy Tatami fightwearMezi další kvalitní gi u nás najdeš např. špičkového výrobce potřeb pro fightery brazilského Venum, vyhlášený Kingz, špičkový Hayabusa nebo polskou hvězdu Ground Game.

Proč na FITexpert.cz neprodáváme např. kimona Koral, která mají tradici od 1997 a pochází ze země vzniku BJJ? Inu protože byste se nedoplatili. Stejně tak kimona od severoamerických Origin jsou určitě skvělá a výjimečná, ale padla by na to půlka pěkné výplaty. Tyto gi jsou už tak pěkně drahé jen v přepočtu na české koruny, natož když připočítáš dopravu z USA do ČR, DPH 21%, apod. Stejně tak u nás nenajdeš podřadnou kvalitu, z jednoduchého důvodu - neprodáváme nic, co bychom sami nechtěli používat. 

Abych to shrnul - stejně jako všude, vyhnul bych se neznačkovým kimonům a těm z podezřele nízkou cenou. Pak je už výběr na Tobě, na Tvém vkusu a finančních možnostech. Gi od Kingz či Tatami fightwear a dalších námi prodávaných značek můžu doporučit z pozice prodejce i z vlastní zkušenosti.

Levné nebo drahé gi na BJJ?

Dražší zboží by mělo být kvalitnější, tak to očekáváme všude. Stejně tak by tomu mělo být i u kimon na BJJ. A obecně to mohu potvrdit, alespoň co se cenových rozdílů u kimon jednoho výrobce týče. Pokud chceš odpověď na otázku, zda si koupit první kimono dražší a tím pádem teoreticky lepší, nebudu Tě od toho zrazovat :-) Začátečníci však většinou dávají přednost levnějším kimonům. Takové Absolute od Tatami nebo The One od Kingz je za dobrou cenu, vypadá dobře a má solidní gramáž. Navíc je s bílým páskem zdarma, takže pro začátečníky ideál. Je pravda, že zkušenější borci si častěji kupují dražší kimona - jsou houževnatější a více vydrží (např. Tatami Estilo), jsou speciální závodní (Kingz Nano 2.0) nebo originálněji zpracované limitované edice (Tatami Mike Fowler).

tatami-honey-badger-gi-v3-by-meerkatsu

Ale pro začátek to není třeba hrotit, kup klidně kimono levné, pokud bude kvalitní. Později se Ti stejně budou hodit minimálně kimona dvě, tak pak třeba druhé přikoupíš lepší.

Údržba kimon

Předně jménem všech lidí, kteří se válejí pod nebo na ostatních lidech a tráví s nimi čas v blízkém kontaktu - per kimono po každém tréninku, nedělej ze sebe skunka :-) Důležitá je hygiena "čichová", ale také kvůli zdraví.
Časem možná z praktických důvodů koupíš gi další, protože nebudeš chtít smrdět a zároveň zapínat pračku obden. Navíc někdy to prostě nevyjde a gi nestačí na další trénink uschnout.

Pokud už z nějakého důvodu nechceš prát gi po každém tréninku, aspoň jej co nejdříve po trenálu pověs a nechej vyvětrat. Určitě se vyhni tomu, že by gi hnilo v koši na prádlo nebo tašce, do které jsi jej po tréninku zabalil. 

Na každém gi mělo být vyznačeno, jak se o něj (ne)starat. Stejně jako je to na všem běžném oblečení. To co je na kimonu, tím se řiď. Přesto obecně - per na třicet stupňů, při vyšších teplotách se může gi srazit či poškodit. Nepoužívej aviváž - to se radí, osobně tam vždy trošku přidám, když už pak někoho na žíněnce zalehnu, ať je jak u Azuritka v peřince :-)

Gi se samozřejmě nežehlí a pro lepší stálost barev se doporučuje prát naruby. A prát v octu (rovněž kvůli barvám) - pak ale asi počítej s menším(?) projevením se na vůni? Jen hádám, nezkoušel jsem. Nesušit gi na radiátoru ani v sušičce, ale volně pověšené.

Jak uvázat pásek

Častá otázka. Zeptej se klidně zkušenějších u Tebe v gymu. Není třeba se stydět, žádný učený z nebe nespadl. Jak uvázat pás k BJJ gi, to vysvětlím v jiném článku...který zatím není :-)

Co pod kimono? Rashguard

Jestli netušíš, zda se pod kimono něco nosí - odpověď je ano, minimálně spodní prádlo :-) Někteří borci cvičí bez dalšího "podoblečení", někteří mají pod kimonem triko či rashguard (což je přiléhavé houževnaté triko s dlouhým rukávem). Volba je na Tobě a Tvém pohodlí. Každopádně mysli i na své spolu-trénující, asi nebudou úplně nadšeni, když je zalehneš a do tváře jim budeš tlačit svoje mužné hrudní ochlupení :-) Rashguard naopak může posloužit i jako ochrana Tvé kůže, přeci jen doléhá až přes zápěstí, které je tak chráněno, i když se rukáv kimona vyhrne a soupeř Tě za zápěstí chytí. Při psaní této pasáže si úplně vzpomínám, jak jsem byl z některých začátečnických lekcí bez kimona dorasovaný po kůži a těšil jsem se na kimono, které mě ochrání...omyl začátečníka, gi neochrání všude, ale rashguard ano.

jiu-jitsu_rashguard

Co nosit pod kimono je Tedy jen na Tobě. Situace bude jiná v parném létě a jiná na podzim, kdy se třeba v gymu ještě netopí :-) Výhoda rashguardu je i tehdy, když trenér zavelí kimona dolů, pro trénink no-gi BJJ. Navíc se hodí i na jiné sportovní aktivity nebo přímo "no gi" grappling. 

Jaké gi pro BJJ koupit? Co bych doporučil?

Pokud bych měl rychle poradit nováčkovi, jaké gi si pořídit, bylo by to byly kimona z naší nabídky, které stojí lehce přes dva tisíce korun a mají bílý pás v ceně (Tatami Nova Absolute, Valor Bravura, Kingz Basic 2.0). Barvu pak dle preferencí - modrou, bílou nebo černou.

Pro začátek nemá cenu investovat více a z mých zkušeností ani většina na začátku více investovat nechce. Samozřejmě pokud to cítíš jinak a chceš rovnou nějaké "nabušené" gi, tak proč si neudělat radost...

Kde koupit BJJ kimona

Samozřejmě nejlepší je možnost kimono vyzkoušet. Nemusíš mít ale v okolí vhodný krám a když už máš, nemusí mít zrovna kimono, které se Ti líbí. Pak je dobré nakupovat v e-shopech tam, kde se to vyplatí, kde je levná doprava a bezproblémová výměna. U nás na FITexpert.cz máme dopravu na nákupy nad 2500 Kč zdarma a s výměnou zboží neděláme cavyky, dokonce nabízíme nadstandardních 30 dnů na výměnu a neúčtujeme poštovné u výměny. Chceme mít spokojeného zákazníka a chápeme, že někdy utrefit velikost jakéhokoliv oblečení je na dálku problém a proto třeba také neúčtujeme poštovné u výměny. Navíc nabízíme opravdu kvalitní kimona na brazilské jiu-jitsu, od firem jako Tatami fightwear, Venum, Kingz, Hayabusa a Ground Game. Opravdu hodně gi k výběru, od nejlevnějších (a přesto kvalitních) kimon pro začátečníky, až po to nejlepší, v čem je možné se poválet na žíněnkách.

Pokud jsi z Ostravy či okolí, je doporučení jasné. Stav se k nám do ostravské prodejny!

Pokud to máš od nás daleko, objednej si pánské BJJ kimono, dámské BJJ kimono nebo dětské BJJ kimono přes náš e-shop!

Tak už víš, jaké kimono pro brazilské jiu-jitsu koupit. Až budeš mít své první gi, bude to super pocit. Taky jsem to vzrušení z prvního kimona zažil. Svět už bude navždy jiný, OSS!