Aktuálně lze objednat pouze zboží skladem.

Není všechno zlato, co se třpytí - pozor na rtuť v levných rybách!

Ryby jsou považovány za jedny z nejzdravějších součástí jídelníčku. Byť u nás nemá konzumace ryb takovou tradici a oblibu jako u přímořských států, vlivem dostupnosti informací a rostoucí snahy o zdravou a vyváženou stravu, se konzumace ryb v naší populaci zlepšuje. Není však ryba jako ryba.

V povědomí běžné populace jsou snad už informace o tom, že levné filety jsou v podstatě drahá voda, takže se nevyplatí šetřit a kupovat nejlevnější "břečku". Stejně tak že např. losos z farmy není to pravé ořechové z důvodu používání antibiotik a životních podmínek těchto ryb. Pokud nedáte dopustit na kapry, tak přeji dobrou chuť. Byznys kvete všude a když si nedáme pozor, v dobré víře naletíme. U hovězího masa, vajíček, apod. se často můžeme spolehnout i na lokální dodavatele (nebo alespoň ti šťastnější z nás). Co ale u ryb? Nevšiml jsem si, že by měl někdo za barákem moře :-)

I ryby z moře však nemusí být bez problémů. Emily Okenová z Harvadovy lékařské fakulty upozorňuje, že lidé kteří často jedí rybí maso, překračují hygienický limit pro rtuť v těle. To je nebezpečné především pro těhotné ženy, které tak rtuť dostávají i do těl svých dětí. Další nejohroženější věkovou skupinou jsou senioři.

Podle výzkumu vědců z Connecticutské univerzity se problém rtuti v rybím mase, netýká jen ryb mořských, ale i žijících v řekách. Většina rtuti se v celosvětovém měřítku dostává do moře z ovzduší. Takže také řeky, podzemní voda či dokonce i horské prameny, rtuť logicky obsahují také. Stejně tak ryby, které ve sladkovodních vodách žijí.

Skutečnost, že ryby obsahují rtuť však samozřejmě neznamená, že bychom na ně měli zanevřít. Ryby jsou důležitým zdrojem prospěšných omega-3 mastných kyselin a třeba i selenu, který je antioxidant a posiluje imunitu. Odborníci spotřebitelům doporučují, aby si pečlivě vybrali jaké ryby konzumovat. Nedoporučují těhotným ženám, kojícím ženám a malým dětem konzumovat maso žraloků, štik, candátů, mečounů a velkých makrel královských. U konzervovaných tuňáků je důležité o jaký druh se jedná. Pozor na tuňáka žlutoploutvého, který obsahuje velké množství rtuti. Naopak se doporučuje konzumace kvalitnějšího tuňáka pruhovaného. Prostě klasika - za kvalitu si připlaťte a všeho s mírou...

Jelikož je u našich zákazníků poptávka po kvalitních produktech, zařadili jsme do nabídky zdravé a chutné tuňáky Aveiro. Pochází ze stejnojmenné lokality z Portugalska, kde tuňáky ručně zpracovávají od roku 1928 doteď. Maso pochází z tuňáka pruhovaného, který obsahuje menší množství rtuti.

tunak_aveiro_theme

Oblíbení jsou zejména:

Další rybí konzervy Aveiro najdete zde.

Nenasycené mastné kyseliny Omega 3 nabízíme také ve formě tablet, kapslí a olejů. Je to zanedbávaný doplněk stravy, který by měl být na vrcholu seznamu v našem jídelníčku. Snižuje hladinu cholesterolu a příznivě se tedy podepisuje na kardiovaskulárním systému člověka. Může také zvýšit množství spáleného podkožního tuku a má spoustu jiných předností a pozitivních účinků na naše těla. O tom ale zase jindy...