Aktuálně lze objednat pouze zboží skladem.

Rozhovor - Richard Šmehlík je devátým Čechem, který získal černý pás v brazilském jiu-jitsu

Richard Šmehlík je známý bývalý český hokejista, olympijský medailista a držitel Stanley Cupu. Hokejová minulost však není něco, co mě u Richarda zajímá. Jeho pohokejovou sportovní vášní se stalo brazilské jiu-jitsu, ke kterému mám také velmi blízko.

Richard 28. ledna 2017, ve svých sedmačtyřiceti letech obdržel černý pás v BJJ a stal se tak zatím jedním z velmi mála Čechů, kterým se to podařilo. Konkrétně jde o devátého našince, který to dokázal. Samozřejmě se tím také zařadil do celosvětově elitní skupiny držitelů černých pásů. Pouze jedno procento lidí, kteří s BJJ začnou, to dotáhne až tak daleko. Získání black beltu v BJJ trvá v průměru deset let, většina lidí to však vzdá mnohem dříve. I to zazní v rozhovoru s novopečeným "profesorem". Richard žije již dlouhou dobu v Buffalu v USA, kde také trénuje. Pokud navštíví Českou republiku, je také vidět na žíněnkách ve Frýdku-Místku v GB Draculino, kde má přátele. Já mám alespoň tu čest říct, že mě trénoval Richard Šmehlík, tehdy ještě jako hnědý pás :-)

Ahoj Richarde, předně gratuluji k černému pásu. To je jistě pro každého "big deal". Jaké byly Tvé pocity po jeho získání?

Díky za gratulaci. Měl jsem slzu na krajíčku, ale potlačil jsem to. Jako u každého povýšení si myslíš, že na to nejsi připraven, aby jsi dostal vyšší pásek.

Od koho jsi černý pás získal?

Od svého profesora Charles Anzalone (první Američan black belt pod Ricardo De La Riva).

Věděl jsi o tom dopředu nebo to bylo překvapení? Klidně nám popiš, jak něco takového probíhá :-)

Dopředu jsem to nevěděl, u nás se nikdy neříká, kdy budeš povýšen. Říká se "trénuj a nestarej se o povýšení, Tvůj Profesor ví, jak jsi na tom". Určitě jsem to nečekal a byl jsem překvapen.

A teď se přiznej – je to něco, na co sis myslel, za čím jsi šel, nebo je cesta cíl?

Myslel jsem na to, jak se zlepšovat v jiu-jitsu, na pásky nemyslím.

Jak dlouho BJJ trénuješ?

Devět let.

BJJ není zas tak známý sport, pamatuješ si, jak jsi se o něm poprvé dozvěděl Ty? A jak ses k trénování BJJ nakonec dostal?

Když jsem dělal Krav Magu, tak k nám přišli udělat seminář z jiu-jitsu a mi se hned líbilo, jak jeden člověk dokázal spárovat s dvaceti lidma po sobě, aniž by prohrál nebo se unavil. Hned jsem věděl, že to budu dělat.

Kolikrát týdně BJJ trénuješ? Gi nebo nogi?

Trénuji každý den kromě neděle. Po-st-pátek gi a út-čt noGi. Sobota jak kdy.

V jakém gymu trénuješ?

Trénuji v Buffalo BJJ.

Co semináře, zúčastníš se jich?

Seminářů se účastním rád, protože nikdy nevíš, od koho a kde se co naučíš.

Máš nějaké své vzory?

Vzory žádné nemám, každý si musí najít svoje jiu jitsu podle toho, co mu vyhovuje.

Trénoval jsi i mimo USA? Je vidět rozdíl v přístupu nebo znalostech?

Ano, rozdíl je. USA je teď špička v Jiu Jitsu, protože nejlepší jiu-jitsu zápasníci tam teďka bydlí.

Co Ti BJJ dalo, popř. vzalo?

Jiu Jitsu mi dalo strašně hodně, např. poznání skvělých lidí po celém světě. Skvělé pestré cvičení, které není nikdy stejné a mnoho dalších věcí, to by bylo na dlouhé psaní. BJJ mi nic nevzalo.

Máš oblíbenou BJJ techniku?

Mám rád všechny situace a taky je všechny cvičím.

Věříš si i v postoji? A teď nemyslím striking, ale postoj v rámci grapplingu.

V postoji si věřím, ale zápas se vždycky rozhoduje na zemi, takže to nijak neřeším.

bjj_smehlik5

Teď jedna opravdu na tělo. Za těch devět let ses musel naučit spoustu technik. Kolik % z nich jsi schopen použít? Nebo by některé potřebovaly oprášit? Možná nás ostatní uklidníš, kdo ví :-)

Když se mě někdo zeptá, jak se která technika dělá, tak ji musím dělat. Učíme se všechny. Techniky jsou na svalovou paměť, mozková paměť je až ta druhá.

A měl jsi někdy pocit, že to k ničemu nevede, že bys to měl radši vzdát?

Jiu Jitsu je vybudováno na tom, aby lidé končili, protože ze začátku jsi pořád v nepříjemných pozicích a můžeš být jako panenka, se kterým si hraje tvoje sestra. Že bych někdy myslel na skončení s Jiu Jitsu, to ne. Je to pro mě životní styl na žíněnce a taky mimo ni.

Hokeje ses myslím úplně vzdal, umíš si představit život bez BJJ?

Život bez Jiu Jitsu si neumím představit, protože jsem na něm závislý.

Vím, že ses účastnil nějakých závodů. Můžeš nám to zrekapitulovat? Člověk by řekl, že jsi soutěživý typ, vím ale, že závodit nemůžeš – neštve Tě to?

Byl jsem na několika turnajích, ale teďka závodit nejezdím, protože mám nějaké zranění. Ale jezdím po celých Státech do jiných gymů. A zápasím s kýmkoliv.

Doporučil bys zkusit si nějaký turnaj i těm, kteří BJJ trénují, ale ne za účelem sportovním?

Já myslím, že každý by si měl zkusit alespoň jeden turnaj.

Krom BJJ, máš i nějaký kondiční trénink? Pokud ano, používáš služeb nějakého specialisty nebo si trénink a stravu jedeš podle sebe?

Ne, trénuji jen Jiu Jitsu, tam je spousta kondičky. Stravu mám normální, když se mi něco líbí nebo chutná, tak si to dám.

Používáš nějaké suplementy nebo doplňky, vitamíny, apod.?

Suplementy nebo různé doplňky jsem nikdy nepoužíval.

Kolik máš doma kimon a po kolika trenálech je pereš? :-)

Doma mám deset kimon, peru po každém tréninku.

Měl jsi z BJJ nějaké zranění?

Takové normální nataženiny.

Jaká je maximální doba, co jsi byl bez BJJ a jak jsi to snášel?

Šest měsíců jsem nemohl trénovat, protože jsem měl operaci sportovní kýly. Ale už po dvou týdnech jsem tam chodil alespoň si popovídat a dělat cviky, co jsem mohl (protahování atd.).

V angličtině je k dispozici spousta materiálů, DVD, on-line výuky, apod. Připravoval jsi se i nějak mimo tréninkové tatami? Např. sledováním videí.

Videa někdy sleduji ze seminářů, co jsme si nahrávali, protože ne vždycky si zapamatuješ všechny detaily.

Pár křížků už máš, mimojiné jsi také otec. Myslíš, že je BJJ dobrý sport pro děti? A pokud ano, od jakého věku a proč bys doporučil, aby je rodiče na BJJ přihlásili?

Myslím, že BJJ je jeden z nejlepších sportů pro děti, co můžou dělat. Začít se může v kterémkoliv věku, důležité je začít. U nás začínají od pěti let. BJJ dá dítěti víc než kterýkoliv jiný sport.

Jsi poměrně řízek, máš problém sehnat váhově odpovídající sparingy? To je častý problém nás hmotnějších. Vnímáš ho taky?

Já můžu spárovat se ženami i malými dětmi, protože ovládám své tělo a pohyby. Takže nemám a nikdy jsem neměl problém spárovat s kýmkoliv.

 

richard_smehlik_bjj_06

Dlouho jsi dělal (nebo děláš?) Krav magu, co myslíš, že bys pravděpodobněji použil v nějakém reálném konfliktu na ulici? A teď nemyslím útěk, který je základem u každého rozumného bojového sportu :-) Myslíš, že je BJJ dobrá sebeobrana?

Myslím, že pokud se můžeš vyhnout jakémukoliv konfliktu na ulici nebo v místnostech, tak odcházíš jako vítěz. Sebeobrana je o něčem jiném, protože všechno může být použito jako zbraň a nejsou žádné pravidla. Určitě v sebeobraně nepůjdu na zem, ale statistiky říkají, že jakýkoliv fyzický konflikt končí na zemi do sedmi sekund. Takže když děláš Jiu jitsu, tak určitě budeš mít výhody nad tím, kdo jej nedělá.

Máš nějakou radu či doporučení pro nadšence do BJJ? Třeba jak často trénovat, aby se to někam posouvalo, atp.

Není důležité, jak často se trénuje, ale jak kvalitně se trénuje. Samozřejmě čím více se trénuje, tak tím lépe. Někteří co znám trénují 2x až 3x denně.

Uvažuješ o předávání svých znalostí dál? Čtenářům prozradím, že jsi několikrát vedl tréninky ve Frýdku-Místku. Myslím ale něco na častější pravidelné bázi. Jestli neuvažuješ o kariéře trenéra. Přeci jen teď když máš ten černý pás, tak se to i trochu nabízí :-)

Rád se o svoje znalosti podělím s kýmkoliv, protože BJJ se neustále mění a zlepšuje. U nás vedu tréninky poslední čtyři roky.

Měl jsi možnost se učit od někoho celosvětově známého nebo se s někým známým poválel? Nebo existuje někdo, s kým by sis chtěl zaspárovat? Pusť nám sem trochu bulváru :-)

Spároval jsem a učil jsem se s hodně skvělými zápasníky, např. Caio Terra, Rafael Mendes, Lucas Leite, Jake Mackanzie, Leo Nogueira, Bernardo Faria, Cyborg Abrau a mnoho dalších světových šampiónů. Tito jsou takoví ti známější.

Děkuji že sis našel čas na odpovědi. Těším se, že zase někdy navštívíš náš gym a předáš nám část svých zkušeností. Osobně jsem za to byl moc rád. Ať se daří, oss!

Pokud jsi dočetl až sem a jsi fanda BJJ, co takhle se podívat na produkty od Tatami nebo Venum? :-) Kimona, rashguardy, chrániče zubů, ...